Verum op de fles, doorstart in de maak

Nieke Roos
12 december 2013

Rob Howe is er niet in geslaagd om Verum Software Technologies levensvatbaar te krijgen. Ondanks een groeiende gebruikersschare is het Waalrese bedrijf dinsdag failliet verklaard. De holding staat echter nog overeind en CEO Howe onderzoekt de mogelijkheden voor een doorstart. Ondertussen blijft de basale dienstverlening in de lucht, inclusief de eerstelijnsondersteuning en de cloudservices. Het personeel heeft een werkplicht tot eind januari.

Een aantal van de aandeelhouders heeft zich reeds bereid getoond om Verum 2.0 te financieren en belangrijke klant ASML heeft zijn steun uitgesproken. Ook de medewerkers hebben zich in meerderheid aan boord verklaard. CTO Guy Broadfoot en hoofd IP en research Philippa Hopcroft, die aan de wieg stonden van Verums Analytical Software Design-technologie (ASD), hebben het bedrijf echter verlaten na een conflict over de koers.

Howe en Broadfoot begonnen Verum in 2004 als dienstverlener rond ASD. Al snel kwamen ze erachter dat klanten zelf aan de slag wilden met een product. Een dergelijke transformatie was echter alleen rendabel te maken als ze veel groter zouden inzetten en veel meer risico zouden nemen. In vier rondes met particuliere investeerders haalden ze de benodigde miljoenen bij elkaar. Zo’n vijf jaar geleden kwam de ASD:Suite op de markt.

Aanvankelijk bleef Verum er ASD-gerelateerde diensten naast verkopen. In 2010 besloot het daarmee te stoppen en volledig te gaan voor het product en de ontwikkeling daarvan, hoewel dit zorgde voor een pijnlijke daling in de inkomsten. Daarbij koos het in eerste instantie voor een volumegebaseerd businessmodel. Toen dat niet bleek te werken, stapte het over op een meer conventioneel model op basis van zitjes, in combinatie met een pay-per-use-constructie voor minder frequente gebruikers. Maar ook hiermee is het dus niet gelukt om voldoende geld te genereren.

‘Met onze advocaten ben ik nu druk bezig een initieel actieplan uit te werken voor Verum 2.0’, schrijft Howe in een verklaring naar aanleiding van het faillissement. ‘Het is echter complexe materie en we moeten de minst risicovolle en financieel meest effectieve oplossing zien te vinden. In het algemeen ben ik echter positief over de kansen van een doorstart omdat alle belangrijke personen het belang lijken in te zien. Als we het grootste deel van de direct opeisbare schulden kunnen wegwerken, is financiering van de toekomst geen probleem.’

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Cocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!

Howe start op korte termijn de onderhandelingen met de curator van Verum Software Technologies. Voor de kerst verwacht hij de doorstart grotendeels op de rails hebben.