Vertragingsspecialist kan met 9 miljoen euro gaan versnellen

René Raaijmakers
25 oktober 2022

IMSystems gaat opschalen. Met een kapitaalinjectie van 9 miljoen euro sluit het bedrijf zijn start-upstadium af. Het kan zich nu klaarmaken om zijn Archimedes-vertragingstechnologie op de markt te brengen.

Traditionele vertragingsysstemen zijn opgebouwd uit tandwielen. In de Archimedes-vertragingskasten brengen elastisch-vervormende holle rollen het koppel over. Het systeem lijkt daarmee meer op een kogellager of rollager. Maar in het geval van de snelheidsregelaars van IMSystems brengen de bewegende delen ook een aandrijfkracht op elkaar over. Het biedt zelfs superieure overbrengingsverhoudingen – tot tienduizend maal – en een dubbele vermogensdichtheid ten opzichte van tandwielkasten.

Aan tandwielen zitten een hoop nadelen. In versnellings- of vertragingskasten beperken ze vaak de levensduur van machines. Bovendien zijn ze complex, lastig te maken en dus duur. Het Archimedes-systeem belooft de kosten te drukken. De overbrenging gebeurt op basis van de onderlinge wrijving tussen holle cilinders met vlakke oppervlakken en niet met in elkaar grijpende tanden. De vertragingssystemen zijn bovendien compact. Dat levert onder meer veel voordelen op in robots, een markt waar IMSystem nu primair op focust.

Archimedes Drives lijken op rollagers, maar dan met holle rollen.

De 9 miljoen is afkomstig van de European Innovation Council (EIC). Maar liefst 2,5 miljoen euro kan IMSystems tegemoet zien als gift. De rest is afkomstig van de Europese Investeringsbank, die daarmee ook participeert in het bedrijf.

Duizend Europese ondernemingen hadden een aanvraag ingediend bij het EIC. Daarvan werden na een eerste selectie 232 bedrijven geïnterviewd. IMSystems kwam vervolgens als een van de 75 innovatieve start-ups naar voren. Samen verdelen ze in totaal 397 miljoen euro.

EIC zette de Archimedes-innovatie zelfs op de meest prominente plaats in de berichtgeving rondom deze investeringsronde. In een persbericht nam EIC vier voorbeelden op die door de selectie waren gekomen. Bovenaan stond IMSystems: ‘Archimedes Drive, drijvende innovatie in de robotica-industrie – snelheidsregelaar gebaseerd op soepel, rollend contact door cilinders’, aldus EIC.

IMSystems sloot eerder al een productie-overeenkomst met Linamar, een fabrikant van onder meer tandwielkasten. ‘Linamar heeft zich voor de komende zeven jaar gecommit om onze systemen te gaan produceren’, zegt Jack Schorsch, uitvinder van de Archimedes Drive en oprichter van IMSystems. ‘Dat betekent dat we niet hoeven te investeren in machines, maar ons kunnen richten op research, testen en service.’

Jack Schorsch en zijn team kunnen zich richten op de inhoud, partner Linamar gaat zijn Archimedes snelheidsregelaars in productie brengen.