Vertragingsspecialist kan met 9 miljoen euro gaan versnellen

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

IMSystems gaat opschalen. Met een kapitaalinjectie van 9 miljoen euro sluit het bedrijf zijn start-upstadium af. Het kan zich nu klaarmaken om zijn Archimedes-vertragingstechnologie op de markt te brengen.

Traditionele vertragingsysstemen zijn opgebouwd uit tandwielen. In de Archimedes-vertragingskasten brengen elastisch-vervormende holle rollen het koppel over. Het systeem lijkt daarmee meer op een kogellager of rollager. Maar in het geval van de snelheidsregelaars van IMSystems brengen de bewegende delen ook een aandrijfkracht op elkaar over. Het biedt zelfs superieure overbrengingsverhoudingen – tot tienduizend maal – en een dubbele vermogensdichtheid ten opzichte van tandwielkasten.

Aan tandwielen zitten een hoop nadelen. In versnellings- of vertragingskasten beperken ze vaak de levensduur van machines. Bovendien zijn ze complex, lastig te maken en dus duur. Het Archimedes-systeem belooft de kosten te drukken. De overbrenging gebeurt op basis van de onderlinge wrijving tussen holle cilinders met vlakke oppervlakken en niet met in elkaar grijpende tanden. De vertragingssystemen zijn bovendien compact. Dat levert onder meer veel voordelen op in robots, een markt waar IMSystem nu primair op focust.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.