Verover het buitenland met Prepare2Start

Rolf Grouve is adjunct-directeur van subsidieadviesbureau Currency Connect.

Leestijd: 2 minuten

Wie van plan is producten of programmatuur, bijvoorbeeld software of embedded systemen, in het buitenland op de markt te zetten, kan gebruikmaken van de nieuwe subsidie Prepare2Start. Deze regeling van het EZ-agentschap EVD ondersteunt MKB‘ers met weinig exportervaring door gratis advies te geven en sommige kosten te vergoeden die komen kijken bij het betreden van een (nieuwe) buitenlandse markt. Zo begeleidt de EVD het opstellen en uitvoeren van een internationaliseringsplan en adviseert een deskundige over de mogelijkheden van inkoop, productie, samenwerking en verkoop in het gekozen exportland.

Zodra de EVD het internationaliseringsplan heeft goedgekeurd, kan de ondernemer een extra bijdrage vragen in de kosten voor een aantal van de beschreven activiteiten in dat plan. Enkele zaken die voor vergoeding in aanmerking komen, zijn het laten opstellen van een marktverkenning door een deskundige, de presentatie van het bedrijf op een buitenlandse beurs, de ontwikkeling van presentatiemateriaal, de aanvraag van een octrooi, merk- of modelregistratie en het inwinnen van handelsgerelateerd juridisch advies. Ook de tijdelijk inhuur van een interim-manager met kennis van internationaal ondernemen is subsidiabel. De bijdrage voor al deze activiteiten is 50 procent van de subsidiabele kosten tot maximaal 11.500 euro. Prepaire2start geldt voor alle landen van de wereld.

Om Prepare2Start te kunnen aanvragen, mogen er bij het bedrijf niet meer dan honderd FTE‘s in dienst zijn en mag er over de afgelopen twaalf maanden niet meer dan 25 procent van de omzet uit export zijn gerealiseerd. Ook mag er nog niet zijn gefactureerd aan meer dan drie afnemers in het beoogde exportland.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen