Vermogenselektronica geen vak apart

Alexander Pil
Leestijd: 6 minuten

Elektromechanische actuatoren, aangedreven door zeer efficiënte en nauwkeurige vermogenselektronica, zijn de werkpaarden van de hightechindustrie. Ze bepalen de prestaties en kwaliteit van veel mechatronische systemen. Mechatronica&Machinebouw sprak met Jeroen van Duivenbode, specialist in vermogenselektronica bij ASML, fellow aan de TU Eindhoven en docent bij .

Hij moet even nadenken, maar dan knikt hij bevestigend: ‘Ja, er zijn producten die ik heb ontwikkeld, die nog altijd rondjes om de aarde draaien.’ Want Jeroen van Duivenbode mag inmiddels dan bijna een kwart eeuw bij ASML werken, zijn roots liggen in de ruimtevaart. Een achtergrond waardoor hij in de halfgeleiderwereld soms tot interessante, andere inzichten komt.

Na zijn studie vermogenselektronica aan de TU Delft belandde Van Duivenbode bij het toenmalige Alcatel Espace in Toulouse – nu onderdeel van Thales Alenia. ‘Ik ontwikkelde er vermogensomzetters voor de instrumenten aan boord van satellieten’, vertelt hij. ‘Dat ging dan meestal om radio-ontvangers en -zenders die moesten worden gevoed vanuit het boordnet van batterijen en de zonnepanelen. De andere kant van mijn werk daar draaide om simulatiemodellen. Ik heb veel gerekend aan vermogenssystemen van satellieten en ruimtestations. Tegenwoordig heb je daar allerlei tooltjes voor, maar in die tijd – eind jaren tachtig, begin jaren negentig – was er helemaal niets.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.