Verleng levensduur tandwielkast door iQunet-sensor

20 september 2019

Wanneer moet ik een tandwielkast vervangen? Veel klanten vervangen een tandwielkast bij een bepaald aantal productie-uren. Bij inspectie blijkt de die kast vervolgens geen afwijkingen te vertonen. Toch blijft de tandwielkast afgeschreven om dure stilstand te voorkomen. Met een slimme sensor van de firma Iqunet is het mogelijk om realtime de tandwielkasten te monitoren en pas vervangen bij een daadwerkelijke indicatie. Dit verhoogt de levensduur/het aantal productie-uren van de tandwielkast en voorkomt voortijdige onderhoudswerkzaamheden.

Kostbaar, maar kostenbesparend

Preventief onderhoud is het onderhoud dat proactief aan productieplants, installaties en machines wordt uitgevoerd met vaak de volgende drie redenen: verhogen betrouwbaarheid van de productie-plant, de installatie of de machine, voorkomen van schade, uitval, gebreken en ongemak op een later moment, en maximaliseren van de mean time between failures (MTBF).

De kostenafweging is een steeds belangrijker wordend begrip en dus ook sterk bepalend voor de keuze voor wat betreft het onderhoud. In combinatie met een risico-inventarisatie, historische data en wettelijke bepalingen (bijvoorbeeld verplichte jaarlijkse controle/inspectie) vindt besluitvorming plaats over de wijze van het uit te voeren onderhoud. Meestal is preventief onderhoud kostbaar, maar kostenbesparend in verhouding tot stilstand.

Verschillende klanten van Apex Dynamics vervangen de spelingsarme tandwielkasten daarom na een bereikt aantal productie-uren en vragen om een inspectie van de tandwielkast. In alle gevallen luidt ons oordeel: ‘We zien dat hij is gebruikt, maar we kunnen nog geen afwijkingen ontdekken.’ Toch wordt de tandwielkast uit voorzorg niet meer ingezet en afgevoerd, terwijl de tandwielkast nog heel wat productie-uren mee zou kunnen. Zonde!

Monitoren op afstand

Het zou mooi zijn als de tandwielkast op afstand te monitoren is op bijvoorbeeld trillingen en temperatuur zodat je bij een afwijking tot controle en actie kunt overgaan. Zo kun je een storing actief voorkomen. Via deze monitoring kun je tegelijkertijd het gedrag van de servomotor volgen, een loszittende encoder of een haperende rem zal ook via de sensor te zien zijn. Zo maak je van een ‘domme’ tandwielkast ineens een ‘intelligente’ aandrijving!

 advertorial 
Pilz

RFID-toegangsbeveiliging nu nog makkelijker

Voor Identification and Access Management (I.A.M.) heeft Pilz het bedrijfsmoduskeuze- en toegangsautorisatiesysteem PITmode. Voor een onderdeel van dit systeem, de PITreader, heeft Pilz een RFID-transponder in kaart- en stickerformaat ontwikkeld. Alle varianten zijn vrij beschrijfbaar en rechten kunnen vastgelegd worden door gebruik te maken van de eenvoudig passende softwaretools.

De tandwielkasten van Apex Dynamics kunnen uitgerust worden met een draadloze sensor van de firma iQunet uit het Belgische Hamme. Deze meet fysieke parameters zoals trillingen, temperatuur, nabijheid, rotatie, vochtigheid en helling, en geeft deze draadloos door aan een basisstation of repeater. Dit is een grote doorbraak in draadloze sensoren op batterijen en netwerktechnologie om activa in de industrie en gebouwen te beheren.

En het mooiste is: de sensor kan eenvoudig in bestaande situaties worden aangebracht zonder stilstand of dure ombouw.