Verhagen pareert kritiek topsectorbeleid

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Minister Verhagen van EL&I heeft ten overstaan van een (kritisch) publiek van onderzoeksbobo‘s van zich afgebeten. Op het congres van de Academy of Technology and Innovation (Acti) zei hij dat zijn topsectorbeleid aan het einde van de regeerperiode resulteert in 20 procent meer publieke uitgaven aan onderzoek vergeleken met 2008. Ook verwerpt de bewindsman de suggestie dat hij het principe van ongebonden academisch onderzoek schade zou willen afschaffen.

Vanuit de onderzoekswereld, niet alleen de universitaire, klinken juist over deze twee punten al geruime tijd ongeruste geluiden. In financieel opzicht baarde vooral de opheffing van het Fonds Economische Structuurversterking zorgen. Uit het Fes werden grote onderzoeksprogramma‘s als Nanoned betaald. Zonder compensatie zouden daarom duizenden promotieplaatsen verdwijnen. Ook het Acti, waarin de top van onderzoekende bedrijven en kennisinstellingen is verenigd, kaartte dit bezwaar aan bij de minister.

In zijn speech zei Verhagen echter dat het kabinet in 2015 bijna 4 miljard euro investeert in onderzoek en innovatie, zo‘n 700 miljoen euro meer dan in 2008. Weliswaar lag de kennisbegroting in 2010 op een hoger niveau dan in 2008, maar dat komt door eenmalige crisismaatregelen, aldus de minister. Hij erkende dat universiteiten en andere kennisinstellingen er inderdaad wel wat op achteruit zouden gaan in het topsectorbeleid, maar niet zoveel als wel wordt voorgesteld in de media. In economisch zware tijden moet iedereen bovendien inleveren, vindt Verhagen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.