Verhagen: fundamenteel onderzoek moet ook aansluiten op topsectoren

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De vrees dat er geld wordt weggehaald bij fundamenteel onderzoek is onterecht, schrijft minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie woensdag in NRC Handelsblad. Leden van de De Jonge Akademie uitten dinsdag in dezelfde krant hun zorgen over het topsectorenbeleid, dat financiering van onderzoek koppelt aan economische potentie.

Verhagen erkent dat fundamenteel onderzoek ’de toepassingen van morgen oplevert‘, maar ziet daarom nog geen reden om het niet aan te laten sluiten op sterke sectoren in de Nederlandse economie. Het bezwaar van de jonge onderzoekers dat innovatie zich niet op die manier laat plannen, laat Verhagen onbeantwoord.

Volgens Verhagen slaat het kabinet deze weg in omdat eerdere innovatiebevorderende maatregelen niet het beoogde effect hebben gehad. ’Ondanks de regen van innovatiesubsidies heeft Nederland de achterstand in onderzoek en ontwikkeling niet ingelopen‘, aldus de bewindsman, die daarom onderzoekers met zachte dwang richting ondernemers wil duwen. Negen gemengde teams overhandigen Verhagen morgen een advies over de invulling van deze samenwerking.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.