Verhagen en VSNU steggelen over promovendi

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Minister Verhagen (EL&I) verzet zich tegen de aantijging van de VSNU dat het topsectorbeleid duizenden onderzoeksplaatsen voor promovendi en postdocs kost. In antwoord op kamervragen geeft de bewindsman te kennen dat de samenwerkende universiteiten niet de juiste cijfers hanteren en daardoor een onvolledig en te negatief beeld schetsen.

De VSNU laat al sinds het verschijnen van het regeerakkoord kritische geluiden horen over de nieuwe richting die Verhagen inslaat. Vooral de afschaffing van het Fonds Economische Structuurversterking (Fes) en de verschuiving van publieke onderzoeksmiddelen naar fiscale R&D-maatregelen voor het bedrijfsleven baart de organisatie zorgen. Na de behandeling van de EL&I-begroting vond zij het nodig opnieuw aan de bel te trekken. ’Alles bij elkaar opgeteld en tegen de achtergrond van forse bezuinigingen op de universiteiten, moet geconstateerd worden dat de ambities van het kabinet niet realistisch zijn‘, aldus de VSNU begin november, die overigens het topsectorbeleid wel zegt te steunen.

De universiteiten baseren hun kritiek op de stelling dat een gezond innovatieklimaat een goede fundamentele onderzoeksbasis nodig heeft, terwijl juist op die laatste sector wordt bezuinigd. Ten gevolgde van de verdwijning van het Fes zou in 2015 het aantal promotieplaatsen met 30 procent worden gereduceerd. Dat komt neer op zeker drieduizend onderzoekers.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.