Verhaert vormt consortium voor 5G-technologieplatform

Alexander Pil
31 mei 2021

Verhaert, Crescent/Option en Dronematrix vormen een consortium om samen te werken aan een sub-6 GHz 5G-gatewayplatform, gekoppeld met een edge ai-module. Dit technologieplatform moet volgens de partners nieuwe innovaties mogelijk maken met een groot aantal sensoren, massieve data, lage netwerklatentie en hoge betrouwbaarheid met ai-data behandeling voor slimme autonome systemen zoals drones, agv’s en robots.

‘De ‘drone-in-the-box’ wordt de killerapplicatie voor 5G’, verwacht Dronematrix.

Naast de mogelijkheden aantonen van echte autonome 5G-systemen wil het consortium ook op technologisch vlak vernieuwingen doorvoeren. De technologie zal toelaten artificiële intelligentie gedistribueerd in te zetten tussen ai en cloud, om zo een optimalisatie van dataverbruik en realtime lokale beslissingen te realiseren. Verhaert focust in eerste instantie op een volledig autonoom zelflerende search & collect agv, voorzien van een robotgrijper en bestuurd met een deep-Vslam-algoritme.

Lieven Claeys, businessdeveloper digital innovatie bij Verhaert onderstreept het belang van 5G-kennisopbouw voor Vlaanderen: ‘5G draait rond veel meer dan louter het netwerk en de investeringen. Hardware- en softwareoplossingen ontwikkelen voor adequate applicaties afgestemd op 5G, leidt tot Vlaamse producten en diensten. Hierdoor gaan we niet enkel 5G-apparatuur invoeren, maar ook op Vlaamse bodem bedenken, ontwikkelen en produceren.’

Dankzij de samenwerking zal Crescent/Option sneller een 5G-gateway kunnen commercialiseren. Daarnaast zal het de eerste prototypes kunnen testen in een opstelling van agv’s bij Atlas Copco, waarbij het in een vrij kleine omgeving tussen de werknemers functioneert. Doordat de agv’s zijn uitgerust met 5G, zal Crescent aantonen dat vier camera’s in realtime streamen en zo 360 graden zicht mogelijk maken, hetgeen de veiligheidstoepassingen enorm verbetert.

Het consortium zal Dronematrix in staat stellen zijn drones inzetbaar te maken voor 5G. Door de snellere reactietijden en het realtime streamen van videobeelden naar de commandocentrale, zal het remote besturen van drones enorm verbeteren. ‘De 5G-technologie zal de toepassingen van autonome drones exponentieel laten toenemen: de ‘drone-in-the-box’ wordt de killerapplicatie voor 5G’, aldus Lander Vanwelkenhuyzen, algemeen manager bij DroneMatrix. ‘Met deze samenwerking willen we aantonen dat de ene technologie de andere activeert.’