Verdeler voor koelsmeerstoffen verbetert freesproces

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

Ertec introduceert een verdeler om het koelen en smeren van freesgereedschappen te optimaliseren. Het apparaat is voorzien van een mondstuk met zestien sproeiopeningen, die elk een andere hoek maken ten opzichte van de frees. Door dit ’gordijn‘ wordt deze over de gehele diameter en over de gehele hoogte geraakt. De sproeidruk bedraagt 6 bar en het is mogelijk om te werken met een mengsel van koelmiddel en lucht, met een mengsel van olie en lucht of met alleen lucht. In het laatste geval komen er minder schadelijke dampen vrij. De verdeler, ingezet via de gereedschapswisselaar, maakt het freesproces betrouwbaarder, verhoogt de standtijd van de frezen en garandeert een hoge oppervlaktekwaliteit van het werkstuk.

Via de sproeiopeningen ontstaat een sterke stroming, die de spanen onmiddellijk na het afbreken wegblaast van de snijkant. Door deze snelle, directe afvoer is freesbreuk praktisch uitgesloten en raakt het werkstuk niet beschadigd door achterblijvende spanen. De levensduur van de frezen kan toenemen, tot zelfs het dubbele vergeleken bij ’conventioneel‘ koelen en smeren. Het luchtverbruik is bij inzet van de verdeler tot 80 procent lager dan normaal. Een zeer effectieve koeling en smering betekent ook dat hogere voedingen mogelijk zijn, wat resulteert in een productiever freesproces. Door de grote ’doordringende werking‘ is het mogelijk om ribben en diepe vormholtes te frezen tot zestien keer de diameter. Bovendien hoeft de gebruiker de sproeimonden niet langer in- en na te stellen, zodat ook de neventijden korter worden.

Een samenwerkingsverband van de hogeschool voor productietechnologie in Karlsruhe en enkele bedrijven heeft de verdeler uitgebreid getest. Hierbij kwam het verband tussen koelmethode en levensduur van de frees duidelijk naar voren. Het koelgordijn bleek wat dit betreft een zeer effectieve methode van koelen en smeren. De tests toonden ook de hoge oppervlaktekwaliteit van de werkstukken aan. De toepassing van de verdeler ligt met name bij hoogwaardige freesbewerkingen op geautomatiseerde productiecellen. De terugverdientijd is in het algemeen korter dan één jaar.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Gerelateerde artikelen