Verboden voor onbevoegden

Alexander Pil
Leestijd: 5 minuten

In dit tijdperk van Industrie 4.0 zijn steeds meer machines in netwerken verbonden. Daarmee groeit het belang van industriële beveiliging. Niet alleen moeten we de mens bij de bediening van een machine tegen ongevallen beschermen; andersom moet de machine zelf worden beveiligd tegen hackers en andere kwaadwillenden. Manipulaties kunnen de machineveiligheid immers behoorlijk frustreren of zelfs helemaal tenietdoen. Pilz’ totale veiligheidsconcept bevat daarom steeds meer oplossingen tegen cyberaanvallen en bedieningsfouten.

Het was een opvallend openhartig bericht afgelopen november toen Pilz meldde dat de organisatie slachtoffer was geworden van een grote cyberaanval. Een maand eerder hadden de bewakingssystemen op webservers van het Duitse automatiseringsbedrijf verdachte activiteiten gesignaleerd. Al snel bleek dat hackers toegang probeerden te krijgen tot de servers en communicatiesystemen. Onmiddellijk schakelde Pilz alle netwerken en servers uit, zowel binnen het bedrijf als erbuiten, om een escalatie van de aanval te voorkomen. Een paar weken later kon Pilz opgelucht – en met enige trots – constateren dat het de aanval goed had doorstaan. De aanval was beperkt gebleven tot de kantoorsystemen. En door goede beveiliging had de industriële automatisering geen hinder ondervonden.

‘De huidige golf aanvallen tegen ons en vele andere bedrijven laten duidelijk zien dat cybercriminaliteit in toenemende mate een ernstige bedreiging vormt voor de rust en welvaart in de wereld’, zei Pilz-ceo Susanne Kunschert in de nasleep van de cyberaanval. ‘We moeten grote inspanningen leveren om ervoor te zorgen dat dit soort georganiseerde misdaad beter bekend wordt en dat bedrijven, organisaties, overheid en politiek in de toekomst nauwer samenwerken om te garanderen dat anderen niet hoeven meemaken wat wij hebben meegemaakt.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.