Veiligheidslichtscherm zonder dode zone

Clara Dorrepaal
Leestijd: 1 minuut

Sunx brengt een lichtscherm op de markt dat gevarenzones van machines af kan schermen. Het lichtscherm voldoet aan veiligheidsklasse 4.

Het lichtscherm bestaat uit een sensorgedeelte en een zender die onzichtbaar licht uitstraalt, beide circa op 40 centimeter hoog. Als de lichtstralen tussen deze delen onderbroken worden geeft de sensor een signaal af. Met dit principe kan een machine stilgezet worden als een medewerker te dichtbij komt. Hoe dicht de lichtstralen onder elkaar zitten bepaalt de vereiste veiligheidsafstand tot bijvoorbeeld een pers- of snij-inrichting. De sensor van de ontwikkelde SF4B merkt objecten zo dik als een vinger nog op.

Een dimmer maakt het mogelijk om productonderdelen door het lichtscherm in de gevarenzone te voeren. De sensor van het scherm is voorzien van een Elca-functie, die onderlinge beïnvloeding en storing door externe lichtbronnen voorkomt. Daarnaast is de sensor zo ontworpen, dat geen dode zones ontstaan wanneer meerdere schermen boven elkaar, of in een hoekopstelling geplaatst worden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen