Veiligheidscontroller Sick eenvoudig configureerbaar en uitbreidbaar

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

De Flexisoft van Sick is een controller die gemakkelijk is aan te passen aan de strenge eisen van veiligheidstoepassingen. Het product is te integreren in veldbusomgevingen en communiceert bidirectioneel met actuatoren, sensoren en andere besturingen. De gratis gebruikerssoftware maakt het eenvoudig om functieblokken en logische functies te combineren. Dankzij het modulaire platform kan de Flexisoft meegroeien met de applicatie, tot en met het hoogste veiligheidsniveau. De controller is vooral geschikt voor kleine tot middelgrote machines en decentrale veiligheidsbesturingen.

De Flexisoft bestaat uit een CPU die kan worden uitgebreid door I/O-modules en gateways aan te klikken in de gebruikerssoftware. Actuatoren en sensoren zijn eenvoudig uit een lijst te selecteren of zelf samen te stellen en te parametriseren. Vervolgens wordt de controller geconfigureerd met de logische editor. Deze biedt een groot aantal functie- en logicablokken, waarmee complexe besturingen transparant zijn te realiseren. De configuratie wordt ten slotte opgeslagen op een geheugenplug, die op de CPU wordt aangesloten. De stroomvoorziening van de processor loopt ook via deze plug, die het omwisselen van modules bovendien eenvoudig maakt.

Op de CPU zijn maximaal twaalf modules aan te sluiten, tot 96 in- en 48 uitgangen. De processor heeft optioneel twee geïntegreerde Enhanced Function Interfaces (EFI), waarbij het Electro-Sensitive Protective Equipment (ESPE) direct bidirectioneel met de controller communiceert. Er zijn uitbreidingsmodules beschikbaar in relay- en veldbusvarianten en met multikanaalsinput en gemixte I/O. Hier zijn verschillende veiligheidssensoren op aan te sluiten, waaronder camera‘s, laserscanners, noodstopdrukknoppen, schakelaars en vergrendelingen. Verder biedt de Flexisoft de mogelijkheid om via de logische editor en de geschikte buscommunicatiemodule (Canopen, Devicenet, Ethernet, Profibus) commando‘s van een hoger besturingssysteem te verwerken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen