Veilig machineontwerp draagt bij aan duurzaamheid

Martijn Drost is teamleider bij de afdeling Consultancy van Pilz en begeleidt machinebouwers bij de implementatie van het CE-markeringstraject en de uitvoering van risicoanalyses in diverse sectoren, waaronder de metaalverwerkende industrie.

Leestijd: 4 minuten

Duurzaam ontwerpen betekent niet alleen rekening houden met de gebruikte grondstoffen en materialen, maar hangt ook af van de juiste keuzes op het gebied van veiligheid. Pilz-consultant Martijn Drost legt uit dat duurzaamheid en veiligheid prima samengaan.

Binnen Europa moeten alle machines die over de toonbank gaan, voldoen aan de eisen van de Machinerichtlijn 2006/42/EG. Deze wetgeving heeft tot doel om de veiligheid en de gezondheid van de eindgebruiker te waarborgen. Wanneer geldt deze richtlijn? Al heel snel, zoals blijkt uit de definitie van een machine die de EU aanhoudt: ’een samenstel voorzien van of bestemd om te worden voorzien van een aandrijfsysteem — maar niet op basis van rechtstreeks gebruikte menselijke of dierlijke spierkracht — van onderling verbonden onderdelen of componenten waarvan er ten minste één kan bewegen en die worden samengevoegd voor een bepaalde toepassing‘. Fabrikanten zijn verplicht om hieraan te voldoen, maar hoe doen ze dat precies?

De laatste jaren zijn de eindgebruikers zich er steeds meer van bewust dat een veilige machine inkopen uiteindelijk minder geld kost dan de aanschaf van een onveilig goedkoper alternatief. Het kost namelijk bakken met geld als de machine niet aan de wettelijke vereisten voldoet en ze dat in een later stadium alsnog moeten opknappen. In mijn dagelijkse praktijk als consultant merk ik dat de klanten die niet willen betalen voor veiligheid steeds schaarser worden. De investering in veiligheid bij de aankoop van een nieuwe machine (first time right) levert uiteindelijk enkel winst op.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.