Veghels MBI geeft productietechniek van zijn tegels in licentie

René Raaijmakers
25 oktober 2022

De Duitse tegelproducent FC Nüdling Betonelemente gaat onder licentie de GeoCeramica-tegels maken die door het Veghelse bedrijf MBI werden ontwikkeld. Met dit model zorgt het familiebedrijf – de afkorting is van ‘Van der Meijden Beton Industrie’ – ervoor dat dit product ook ver buiten Nederland beschikbaar komt.

GeoCeramica-tegels bestaan uit een keramische bovenkant op een betonnen ondergrond. Vanwege het gewicht transporteert MBI ze slechts binnen een straal van vierhonderd kilometer, anders zijn de transportkosten voor de tegels – tot een vierkante meter groot – te hoog.

MBI geeft daarom aan buitenlandse tegelproducenten een productielicentie op de GeoCeramica-tegels. Nodig zijn onder meer een stenenpers, een lijmstraat en een toevoerlijn. Die eerste twee had Nüdling Betonelemente al geïnstalleerd en onlangs is daar ook een toevoerlijn aan toegevoegd door Humarbo Projects, die de bouw van de productielijnen exclusief uitvoert voor MBI.

Nüdling Betonelemente is de eerste buitenlandse tegelproducent die een productielicentie neemt voor de GeoCeramica-tegels. Tot nu toe maakte het bedrijf vooral bouwblokken in Rupsroth (nabij Fulda).

De toevoerlijn voor de productiestraat van GeoCeramica-tegels met refurbished Fanuc-robot.

In de toevoerlijn heeft automatiseringsspecialist VSE een refurbished Fanuc-robot geïnstalleerd. Die pakt de plavuizen van de toevoerlijn en legt ze in de stenenmachine. De robot is op z’n kop gehangen zodat hij boven de machine past. De robot en toevoerlijn werden bij VSE in Schoonhoven bekabeld en getest. Daarna werd de lijn naar Rupsroth gebracht. De inbedrijfstelling duurde anderhalve week, aldus een blog op de website van VSE. Op dit moment maakt Nüdling Betonelemente tegels van 60 bij 60 cm, maar binnenkort ook exemplaren van 80 bij 40 cm.