Veel onduidelijkheid over PV-akkoord

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

De PV-industrie klaagt over het gebrek aan transparantie ten aanzien van het akkoord dat de Europese Commissie met China heeft gesloten. Er zijn nauwelijks details bekendgemaakt over de afgesproken minimumprijzen en de importquota. Zo is bijvoorbeeld niet bekend op welk niveau de afgesproken import cap ligt. En wat bijvoorbeeld als een Chinese partij een Europese dochter opzet die modules met Chinese cellen fabriceert? Gelden die producten als Chinees of als Europees? Voordat de balans van de overheidsinterventie kan worden opgemaakt, zullen deze en menig andere vraag moeten worden beantwoord.

De Europese facties in het PV-geschil met China hebben al wel hun standpunt bepaald: ze zijn allebei ontevreden met de deal. EU Prosun, dat de zaak aanhangig maakte, vindt de afgesproken minimumprijzen te laag, omdat die nog altijd onder de productiekosten van Chinese concurrenten zouden liggen. De lobbygroep van Europese zonnecelfabrikanten heeft aangekondigd juridische stappen te ondernemen. Tegenstander de Alliance for Affordable Solar Energy daarentegen acht de prijzen te hoog, omdat ze de Europese markt minder aantrekkelijk maken en vooral grotere PV-projecten in de weg liggen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.