Veeco neemt kleine dunnefilmspecialist Mill Lane over

René Raaijmakers
Leestijd: 1 minuut

De Amerikaanse fabrikant van metrologie- en procesapparatuur Veeco Instruments telt 11 miljoen dollar neer voor Mill Lane Engineering, dat coatingsystemen voor flexibele zonnecellen maakt. Veeco versterkt daarmee zijn activiteiten in machines voor dunnefilm fotovoltaïsche cellen. Bij Mill Lane werken twintig mensen. Het bedrijf heeft meerdere orders in zijn boeken voor coatingsystemen voor dunnefilm koperindiumgalliumselenide-zonnecellen (CIGS).

Veeco maakt depositieapparatuur en instrumenten voor de doelmarkten harde schijven, halfgeleiders en research. Het bedrijf is specialist in metaalorganische dampdrukdepositie (MOCVD) en molecuulbundelepitaxy (MBE). Deze machines verkoopt Veeco vooral aan fabrikanten van harde schijven, leds en versterkers en diodes. Met de MOCVD-technologie zoekt Veeco nu ook afzet bij fabrikanten van dunnefilm zonnecellen. In deze markt ontving het bedrijf vorig jaar zijn eerste orders. Daarnaast maakt Veeco inspectiesystemen op basis van tastmicroscopie voor de chipindustrie en R&D.

Veeco heeft een slecht jaar achter de rug. De omzet daalde in 2007 met 9 procent naar 402,5 miljoen dollar. Het netto verlies was 17,4 miljoen dollar, terwijl het bedrijf in 2006 nog een netto winst maakte van 14,9 miljoen dollar. Topman John Peeler verwacht dat 2008 een hersteljaar is. Machines voor zonnecellen, leds met hoge intensiteit en nieuwe instrumenten voor research zullen volgens hem aan het herstel bijdragen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.