VDW verhoogt productieprognose 2021

Alexander Pil
25 augustus 2021

De Duitse machinegereedschapindustrie ontving in het tweede kwartaal van 2021 ruim twee keer zo veel bestellingen als in dezelfde periode vorig jaar (+103 procent). In Duitsland zelf bedroeg de groei 81 procent. Buitenlandse orders stegen met 114 procent. Over het eerste halfjaar was de groei respectievelijk 57 procent en 38 procent in vergelijking met coronajaar 2020.

Bron: VDW

‘Ondanks enkele leveringsproblemen heeft de industrie zich veel sneller hersteld dan aanvankelijk verwacht’, zegt Wilfried Schäfer, directeur van de VDW, de Duitse branchevereniging voor de machinegereedschapsmarkt. De klap van de Covid-pandemie is nog niet helemaal verwerkt. De ordervolumes liggen nog 4 procent onder het niveau van pre-corona in 2019.

Momenteel komt de grootste vraag nog uit het buitenland. De Aziatische markt wordt nog steeds gedomineerd door China, dat goed is voor twee derde van de Aziatische bestellingen. De zaken met de VS beginnen te herstellen. Er zijn steeds meer tekenen dat de Amerikaanse orders sterker zullen aantrekken. Ook Europa leeft merkbaar op. Hier zijn het vooral fiscale beleidsmaatregelen, waaronder investeringsprogramma’s, die de vraag stimuleren. Over het geheel genomen verwacht VDW dat de piekniveaus van 2017/2018 pas in het volgende kwartaal worden geëvenaard.

‘Het beeld zou nog rooskleuriger zijn zonder de knelpunten en prijsstijgingen in de aanvoer van onder meer elektronica, staal en plaatwerk’, stelt Schäfer. Hier voorspelt VDW echter een verdere stijging van de vraag – ervan uitgaande dat de wereldeconomie zich verder herstelt. Dit wordt al weerspiegeld in de productieniveaus in het lopende jaar. De forse toename van de orders heeft marktonderzoeker Oxford Economics ertoe gebracht de productiegroei op 8 procent te zetten, twee punten hoger dan in het voorjaar. Dit zou het volume voor het lopende jaar op 13,2 miljard euro brengen. ‘Desalniettemin is er nog een lange weg te gaan voordat we het topresultaat van 2018/2019 bereiken’, zegt Schäfer. De industrie behaalde toen een resultaat van 17 miljard euro.