VDMA ziet kansen voor Duitse machinebouwers in Afrika

Alexander Pil
22 oktober 2014

Afrika is in opkomst. In de afgelopen tien jaar hebben de 54 Afrikaanse landen een gemiddelde jaarlijkse groei laten zien van 5,5 procent. Door toenemende politieke stabiliteit, meer rechtszekerheid en een groeiende middenklasse verwachten experts dat Afrika die goede stijgende lijn de komende jaren kan vasthouden. Desondanks zijn Duitse machinebouwers terughoudend om te investeren in het continent, constateert branchevereniging VDMA.

‘We hebben nieuwe markten nodig. We kunnen Afrika daarom niet overlaten aan de Indiërs en de Chinezen’, stelt VDMA-president Reinhold Festge. Hij drukt zijn achterban op het hart Afrika niet als probleemgebied te zien maar als continent van de technische mogelijkheden.

Naast grote concerns als Coca Cola, Nestlé of Procter & Gamble mikken vooral Aziatische bedrijven op Afrika. Van deze concurrenten hoeven Duitse partijen niet te vrezen, vindt Festge. ‘Wat wij kunnen, dat kunnen de Chinezen niet. Dat zit hem vooral in de hoge kwaliteit en de capaciteit om klanten op te leiden.’