VDMA: Pandemie raakt machinebouw over hele linie

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

De coronacrisis weegt zwaar op de machinebouwsector: orderverliezen en annuleringen worden steeds meer merkbaar. De reisbeperkingen veroorzaken ook grote problemen voor de bedrijven. Negen van de tien bedrijven ziet zichzelf getroffen door de economische gevolgen van de pandemie, blijkt uit een VDMA-onderzoek onder de leden van de Duitse branchevereniging.

‘De marktvraag baart de machinebouwers steeds meer zorgen’, zegt VDMA-hoofdeconoom Ralph Wiechers. ‘Half april had ruim drie kwart van de ondervraagden al een merkbare of ernstige daling van het aantal bestellingen of annuleringen geregistreerd. Begin mei steeg dit cijfer nog verder tot 85 procent.’

Volgens de enquête, waaraan 724 bedrijven hebben deelgenomen, biedt een blik op de toeleverketens enige hoop: hier is een kleine verlichting van de spanning zichtbaar. Half april gaf bijna de helft van de bedrijven nog aan dat ze aan de aanbodzijde merkbaar of ernstig waren getroffen. In de huidige enquête is dit gedaald tot iets minder dan vier op de tien bedrijven. ‘Veel machinebouwers melden dat de problemen met de aanvoer uit vooral China afnemen’, zegt Wiechers.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen