VDMA maant Duitse machinebouwers tot lokale productie in Azië

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Ga lokaal produceren, verdiep je in de cultuur en weeg goed af welke strategie je voor Azië kiest. Die oproep deed Thomas Lindner, president van de Duitse vereniging voor machinebouwers VDMA, vorige week op een bijeenkomst in Offenbach. Azië zal volgens Lindner uitdagingen bieden waar de komende generatie nog niet klaar voor is. Opgroeiende jongeren zullen Azië beter moeten begrijpen dan nu het geval is. Wat de VDMA-president betreft breiden de Duitse gymnasia hun talenaanbod uit met Mandarijnenchinees.

Duitslands welvaart hangt in hoge mate af van internationalisatie. Dat betekent volgens Lindner meer dan alleen export. Hij zegt dat het dringend noodzakelijk is dat Duitse bedrijven zich vestigen in Azië of hun dochterondernemingen daar laten groeien. ’Om in Duitsland arbeidsplaatsen te creëren en behouden moeten we ook arbeidsplaatsen in het buitenland opbouwen. Anders kunnen we op de lange termijn geen levensvatbaar marktaandeel behouden. De opdracht is: in buitenlandse markten actief worden. We moeten Azië als kans zien en niet als bedreiging.‘

Op dit moment bieden Duitse machinebouwers buiten hun grenzen aan ruim 300 duizend mensen werk. In het land zelf is deze sleutelindustrie met 948 duizend arbeidsplaatsen de grootste industriële werkgever. Het afgelopen jaar groeide de Duitse export naar Azië weer met 15 procent. Intussen is het Aziatische aandeel 30 procent van Duitslands totale export – dat was tien jaar geleden nog 17 procent. In 2009 haalde China de VS in als belangrijkste exportland voor onze Oosterburen.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.

Gerelateerde artikelen