VDMA: groei maar geen definitieve verbetering

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

In september lag het orderniveau in de Duitse machine- en installatiemarkt 11 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt branchevereniging VDMA. De bestellingen komen steeds meer uit het buitenland. De binnenlandse markt zakte namelijk met 14 procent in terwijl de export 24 procent hoger lag.

Ondanks de groei waarschuwt VDMA voor al te veel optimisme. Als je de resultaten over het hele derde kwartaal bekijkt en zo de kortetermijnfluctuaties afvlakt, is er namelijk nog altijd een daling. De export lag weliswaar 9 procent hoger maar de interne markt was 17 procent kleiner.

’De bestellingen in de Duitse machinebouw zijn in september aanzienlijk gestegen‘, becommentarieert VDMA-hoofdeconoom Ralph Wiechers het resultaat. ’Het lage niveau van vorig jaar en het samenvallen van een aantal grote opdrachten uit niet-eurolanden zorgen echter voor een vertekend beeld. Het merendeel van de Duitse machinebouwers wacht nog op een duidelijk positief signaal over economische groei.‘

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.