VDL voorziet massale deeltijd-WW en verdere omzetdaling

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

De VDL Groep ziet de omzet dit jaar met 20 tot 25 procent dalen. Ook de winst en het personeelsbestand krimpen verder. De Eindhovense toeleverancier aan de hightech zal net quitte kunnen spelen, aldus directeur Wim van der Leegte bij de bekendmaking van de cijfers over 2008. Bovendien verwacht de topman op korte termijn deeltijd-WW te moeten aanvragen voor tweeduizend van de ruim zevenduizend werknemers, met name bij onderdelen Berkhof en Bova in Valkenswaard (bussen), ETG in Eindhoven (machines), Industrial Modules in Eindhoven (mechatronica voor de halfgeleiderindustrie) en TIM (assemblage en metaalbewerking) in Hapert.

De groep zette het afgelopen jaar 1,44 miljard euro om, ruim 4 procent minder dan in 2007. De winst zakte met twee derde naar 54 miljoen. Het aantal medewerkers kwam 5 procent lager uit op 7106 eind 2008. Vooral in het derde en vierde kwartaal liet de crisis zich gelden, eerst in het halfgeleidersegment en later ook in automotive. Desondanks noemt Van der Leegte de resultaten tevredenstellend.

VDL zag zijn inkomsten uit toeleveringen met 100 miljoen euro teruglopen tot 577 miljoen in 2008. De orderportefeuille kromp met 40 procent naar 155 miljoen. In de busdivisie daalde de omzet licht, met 5 miljoen naar 679 miljoen euro. Ook het aantal bestellingen nam af, door een sterk verminderende vraag naar touringcars en ondanks een megaopdracht uit Dubai voor de levering van 518 ov-bussen. Bij de afdeling voor eindproducten kwam 465 miljoen euro binnen, 13 procent meer dan in 2007. De truck- en trailermarkt vertoonde het tweede halfjaar een duidelijke terugval, maar in agrarische systemen, productieautomatisering en warmtewisselaars verbeterden de prestaties.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.