VDL presenteert eerste elektrisch vrachtwagens voor afvalinzameling

Jessica Vermeer
16 oktober 2019

VDL Translift uit Dronten heeft zijn eerste elektrische voertuigen voor afvalinzameling gepresenteerd. Twee daarvan zijn zijladers, die afvalinzamelaars HVC en Rova vanaf het vierde kwartaal van dit jaar zullen inzetten. De andere twee zijn elektrische kraanauto’s voor ondergrondse afvalcontainers. De gemeente Rotterdam en Cure zullen die vanaf het eerste kwartaal van 2020 in gebruik nemen.

TNO neemt ook deel aan het proeftuinproject. Op basis van de ervaringen met de eerste voertuigen zal het instituut een breed implementatieplan ontwikkelen. Hiermee moet volledige verduurzaming van het inzamelen van afval en grondstoffen mogelijk worden. Als het project succesvol is verlopen, verwacht VDL in 2020 seriematige productie van deze voertuigen op te starten.

De elektrische zijlader die ROVA gaat inzetten op locatie Zwolle. Foto: VDL

De motor van de voertuigen wordt van elektriciteit voorzien middels een batterijpakket met een bruto capaciteit van 170 kWh. Op één batterijlading kan de vrachtwagen ongeveer honderd kilometer rijden. VDL levert snellaadstations voor de locatie van de eindgebruikers, waarmee de inzamelvoertuigen binnen een halfuur tussentijds kunnen bijladen.