VDL overweegt Amerikaanse fabriek voor Dopper

Alexander Pil
28 april 2016

VDL bestudeert de mogelijkheden om een fabriek te open in de Verenigde Staten. Dat meldt Eindhovens Dagblad. De Amerikaanse productiesite zou met het Haarlemse Dopper al gelijk een eerste klant hebben. VDL produceert de kunststof waterflessen nu bij VDL Wientjes in Emmen. Dopper heeft inmiddels ook de Amerikaanse markt betreden. Als de flessen aanslaan, wil Dopper-oprichter en -directeur Merijn Everaarts lokaal gaan produceren.

Alleen Dopper is voor VDL niet voldoende om een Amerikaanse fabriek op te zetten. ‘We hebben daarvoor meer verzoeken gekregen’, aldus adjunct-directeur Bas van der Leegte die daarom aangeeft ‘serieus onderzoek’ te doen naar de mogelijkheden. In het FD zegt hij: ‘Met een Nederlands bedrijf dat zelf in de VS de assemblage doet, zijn wij in gesprek over de levering van halffabricaten. Het gaat daarbij om plaat- en lasconstructiewerk.’ Mocht het zo ver komen, dan zal VDL zijn bestaande magazijn in Richmond verhuizen naar een pand dat groot genoeg is om ook productielijnen in onder te brengen.

Recent scoorde VDL een miljoenenorder van Mammoet-Starneth in de Verenigde Staten voor de productie van zesendertig capsules voor het New York Wheel, een groot reuzenrad van 190 meter hoog en een diameter van 183 meter. De order heeft een waarde van meer dan twintig miljoen euro en de capsules zullen in 2017 worden geleverd.