VDL ontfermt zich over Siemens-fabriek in Hengelo

Pieter Edelman
23 juli 2018

Onder voorbehoud van het papierwerk en afspraken met alle betrokkenen zal VDL de gasturbine- en compressorenfabriek van Siemens in Hengelo overnemen. Vierhonderd van de ongeveer 470 vaste werknemers komen dan in dienst bij het Eindhovense concern. Dat staat in een intentieverklaring die de twee bedrijven vorige week ondertekenden. Siemens wil van de fabriek af vanwege een wereldwijde bezuinigingsoperatie, alhoewel er geen verlies geleden wordt.

VDL wil in de fabriek gasturbines en compressoren blijven maken voor Siemens, maar ook ‘een aanzienlijk deel’ van de werknemers onderbrengen bij engineeringstak ETG. Die zullen dan voornamelijk bij ASML gestationeerd worden. Meerjarige contracten met deze klanten zijn onderdeel van de deal. Zo blijft Siemens nog minstens een jaar klant in Hengelo en zegt ASML dat het staat te springen om de expertise. VDL gaat zich ook inzetten voor de overgebleven zeventig medewerkers.

Er wordt al langere tijd gespeculeerd over een overname door VDL de vestiging in Hengelo. Het Eindhovense familiebedrijf spreekt zelf van een mooie kans. ‘Door de combinatie van hoogwaardig vakmanschap enerzijds en robotisering en automatisering anderzijds blijft VDL kansen zien om onze industriële activiteiten ook in Nederland uit te breiden’, zegt president-directeur Willem van der Leegte. ‘Als alles loopt zoals we verwachten dan is het fantastisch dat voor de hoogwaardige maakindustrie in Nederland zoveel vakmanschap behouden kan blijven.’ Het bedrijf stelt in zijn persverklaring ook dat het aanhalen van de banden met ASML en Siemens zeer welkom is.

VDL hoopt in het laatste kwartaal van het jaar duidelijkheid te hebben of de overname daadwerkelijk door kan gaan. Voordat het zover is, moet er een feiten- en boekenonderzoek worden gedaan en moeten de mededingingsautoriteiten akkoord zijn. Ook moet er akkoord bereikt worden met ondernemingsraden en vakorganisaties. Die tonen zich in een eerste reactie alvast positief over de plannen.