VDL niet ontevreden over eerste halfjaar

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

De VDL Groep heeft in het eerste halfjaar van 2009 612 miljoen euro omgezet, een daling van bijna 26 procent ten opzichte van dezelfde periode van 2008. De winst stortte dan ook in, van 39,2 miljoen euro tijdens de eerste zes maanden van 2008 naar 5,4 miljoen euro nu. Toch zegt het bedrijf niet ontevreden te zijn over het resultaat in de moeilijke economische omstandigheden.

De grootste klappen vielen bij de divisie voor eindproducten. Ten opzichte van een jaar eerder daalde de omzet daar met 45 procent naar 137 miljoen euro. De orderportefeuille kromp van 156 miljoen euro naar 94 miljoen. Bijna alle sectoren zagen de omzet dalen: zonnebanken en warmtewisselaars met 20 procent, containersystemen met 40 procent, agrarische systemen en productieautomatisering met 65 procent en de trailermarkt met maar liefst 80 procent. De grote uitzondering was de machinebouwtak, die een omzetstijging zag (VDL zegt niet met hoeveel). Als geheel was de eindproductendivisie in het eerste halfjaar nog wel winstgevend.

Ondanks dat het verlies leed, was de ellende minder groot bij het onderdeel voor toeleveringen. Ten opzichte van het eerste halfjaar van 2008 daalde de omzet met 38 procent naar 194 miljoen euro. De orderportefeuille liep terug van 243 miljoen euro naar 139 miljoen. De inkomsten daalden over de hele linie van metaalbewerking, mechatronicasystemen en kunststofverwerking.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.