VDL neemt volledige design en productie waferhandler van ASML over

René Raaijmakers
14 mei 2014

ASML draagt de verantwoordelijkheid voor zijn waferhandler volledig over aan VDL ETG in Acht. Waferhandlermodules transporteren silicium wafers in en uit chipmachines. Ze vormen geen kernactiviteit voor ASML, maar zijn wel een cruciaal onderdeel dat een vlekkeloze performance vereist.

De VDL-dochter neemt daarmee voor het eerst een rol op zich als original equipment manufacturer, een toeleverancier die investeert in R&D en daarvoor een technologieroadmap voor de lange termijn opstelt. VDL ETG gaat dit model ook uitrollen bij andere klanten.

Alle ontwikkeling gebeurt voortaan in Acht. Technici die via detacheringsbureaus of partners bij ASML aan de waferhandler werkten zetten hun werk voort bij VDL ETG. Om de overgang te versoepelen gaan ook engineers van ASML voor een beperkte periode mee.

Voorheen was VDL ETG al verantwoordelijk voor de fabricage en het onderhoud van de waferhandler, terwijl ontwerp en ontwikkeling bij ASML in Veldhoven gebeurde. ‘Deze overeenkomst onderstreept VDL’s ambitie om zich als strategische partner voor klanten op te stellen’, zegt Guustaaf Savenije, CTO bij VDL ETG. Frank Biemans, senior vicepresident Strategic sourcing bij ASML: ‘VDL heeft zich ontwikkeld van build-to-print-toeleverancier tot OEM. Deze overeenkomst is onderdeel van een bredere trend waarbij ASML zijn toeleveranciers meer verantwoordelijkheid wil geven. We willen hechtere relaties met ze aangaan, en ze aanmoedigen om een proactieve drive richting ASML te ontwikkelen.’