VDL Nedcar haalt nieuwe klant binnen

Alexander Pil
18 juni 2021

Het Amerikaanse Canoo heeft VDL Nedcar uitgekozen als productiepartner voor zijn elektrische auto’s. De startup heeft de intentie om in ieder geval tot 2028 auto’s te laten maken in Born. De productie start in het vierde kwartaal van volgend jaar met zo’n duizend stuks. In 2023 schroeft Canoo de vraag op naar vijftienduizend auto’s per jaar. Doordat een vergunning voor nieuwbouw op het terrein van VDL Nedcar vooralsnog ontbreekt, wordt mogelijk tijdelijke huisvesting op het fabrieksterrein in Born gerealiseerd.

VDL Nedcar gaat vanaf volgend jaar elektrische auto’s produceren voor Canoo. Foto: Canoo

Canoo, gevestigd in Californië, brengt naar eigen zeggen ‘het meest ruimtebesparende elektrische voertuig’ op de markt. Het gaat om pickups, minibussen en bestelwagens. Het model ‘Lifestyle Vehicle’ dat VDL Nedcar voor Canoo gaat produceren, is het eerste voertuig dat de startup in productie brengt.

‘VDL Nedcar is dé juiste partner’, zegt Canoo-ceo Tony Aquila. ‘Ze zijn de meest vertrouwde Europese fabrikant, overtroffen de concurrentie en bouwen producten van hoge kwaliteit voor toonaangevende merken. Dit strategische partnerschap stelt ons in staat voertuigen op de markt te brengen terwijl we onze eigen autofabriek in Oklahoma bouwen. Deze samenwerking positioneert ons ook sterk voor onze geografische expansie in Europa. Onze investeringen zullen ons helpen snel op te schalen en onze missie te vervullen: betaalbare, speciaal gebouwde elektrische voertuigen voor iedereen mogelijk maken.’

Belangrijke stap

Voor VDL Nedcar is de opdracht van Canoo een eerste stap in de goede richting. Zoals bekend, stopt Nedcar eind 2023 met de productie van de Mini-modellen en de BMW X1 voor BMW. Om zijn fabriek gevuld te houden, streeft Nedcar naar het tegelijkertijd bedienen van meerdere opdrachtgevers. Nedcar zegt op dit moment met geïnteresseerde partijen te praten over de productie van auto’s in Born. Het VDL-onderdeel heeft de ambitie om voor zowel startups als voor gevestigde merken auto’s te produceren. Ook zet het in op assemblage van batterijpakketten en het verbreden van de activiteiten in de waardeketen, zoals prototyping, homologatie en sales & aftersales.

De deal met Canoo is klein en bij lange na niet genoeg om de hele fabriek in Born in de lucht te houden. Wel kan VDL andere geïnteresseerde partijen hiermee mogelijk over de streep trekken. ‘De samenwerking met Canoo is geweldig nieuws voor onze medewerkers in Born’, stelt directeur John van Soerland van VDL Nedcar. ‘Het biedt perspectief, is de eerste stap naar een nieuwe toekomst voor VDL Nedcar. Een toekomst waarbij we voor meerdere merken tegelijkertijd verschillende auto’s bouwen.’