VDL Nedcar: geen nieuwe vervolgorder voor Mini Countryman

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

VDL Nedcar krijgt voor de langere termijn van BMW geen vervolgorder voor de nieuwe Mini Countryman. Vanwege de coronapandemie en disruptieve ontwikkelingen heeft de Duitse autofabrikant besloten het opvolgmodel van de huidige Mini Countryman, die in Born wordt geproduceerd, vanaf 2023 in eigen huis onder te brengen. Daardoor staan zo’n vijfduizend banen op de tocht.

Geheel onverwacht komt het besluit niet. Deze zomer kwam al naar buiten van BMW af wilde van het contract voor de productie van de BMW X1. Het Duitse autoconcern stelt nadrukkelijk dat de kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en competitiviteit van VDL Nedcar niet ten grondslag liggen aan het besluit. VDL Nedcar heeft bijvoorbeeld onlangs diverse prijzen gewonnen, onder meer voor de derde beste autofabriek van Europa. Om de continuïteit van de werkgelegenheid te waarborgen, gaat Nedcar nog nadrukkelijker op zoek naar invulling van de capaciteit die door dit besluit op termijn beschikbaar komt. Doordat Nedcar in ieder geval de komende drie jaar de huidige modellen voor BMW blijft bouwen, is er tijd om tot een gezonde én duurzame toekomst te komen voor de autofabriek in Born, stelt het bedrijf.

‘Dit besluit is een teleurstelling voor ons en onze medewerkers van VDL Nedcar die met grote inzet werken aan het bouwen van fantastische auto’s’, zegt VDL-topman Willem van der Leegte. ‘Wij hebben alles gedaan om BMW met een nieuwe vervolgorder langer dan tien jaar aan ons te binden. Vanwege de tijdgeest was deze wedstrijd helaas nu niet te winnen. Om de werkgelegenheid in Born langjarig zeker te stellen, zullen we de zoektocht naar de invulling van de vrijkomende productiecapaciteit intensiveren.’

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.