VDL Nedcar gaat in slaapmodus, maar houdt 500 man aan

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

VDL Nedcar heeft aangekondigd het personeelsbestand per 1 maart 2024 te willen terugbrengen van 2500 naar een kleine 500. Het Bornse bedrijf heeft daartoe een adviesaanvraag ingediend bij de ondernemingsraad. De organisatiekrimp komt boven op de eerste aangekondigde ontslagronde van 1000 uitzendkrachten en 500 vaste medewerkers.

De aankondiging komt niet als een verrassing. Per 1 maart aanstaande loopt de productie van de BMW X1 en verschillende Mini-modellen af. BMW maakte in 2020 bekend te stoppen met VDL als productiepartner. Een vervangende opdracht werd tot op heden nog niet gevonden. ‛We hebben ontzettend hard geknokt voor de juiste aansluiting middels autoproductie. Dat is vooral door turbulente omstandigheden op de mondiale automarkt en overcapaciteit in de automotive industrie niet gelukt’, zegt directeur John van Soerland van VDL Nedcar.

Foto: VDL

Van Soerland benadrukt dat de zoektocht naar een nieuwe klant niet stopt. Het bedrijf houdt 435 medewerkers in dienst zodat de productielijn snel opgestart kan worden mocht er zich een nieuwe opdrachtgever aandienen. Dat is meer dan noodzakelijk om de fabriek stand-by te houden. De medewerkers worden achter de hand gehouden en ingezet voor het bouwen van prototypes voor nieuwe klanten, het ombouwen van de fabriek voor nieuwe opdrachtgevers, het vervaardigen van persdelen, de afronding van de contractuele verplichtingen met BMW en de ondersteuning van deze werkzaamheden.

Deze arbeidsplaatsen staan los van het Mobility Innovation Centre en het in Born faciliteren van de groei van andere VDL-bedrijven die actief zijn in de mobiliteit. Daarmee zijn eveneens naar verwachting enkele honderden banen gemoeid.