VDL MPC automatiseert kleinserieproductie freeswerk

Alexander Pil
Leestijd: 2 minuten

Met een nieuwe machineconfiguratie en de ondersteunende software is de VDL MPC, toeleverancier van precisiefreescomponenten, erin geslaagd de verspaning van kleine series efficiënt te organiseren. Het bedrijf beschikt inmiddels over drie volledig uitwisselbare bewerkingscentra. Met een aangebouwd werkstukmagazijn, een geschikt palletsysteem en een handlingrobot is de menselijke inbreng teruggebracht tot het beladen van het magazijn. Hardware en software om de machines te upgraden naar manloze bewerkingscellen zijn geleverd door Ertec, een specialist op het gebied van kleinserieproductie in de metaalbewerking.

VDL MPC heeft zich ontwikkeld tot leverancier van hoogwaardig freeswerk aan onder meer de halfgeleider-, lucht- & ruimtevaart-, defensie- en telecomindustrie. Gezien de toenemende eisen van die markten en de schaarste aan vakmensen maakte het bedrijf in 2007 een strategische keuze voor manloze productie. Een vijfassig bewerkingscentrum van DMG werd gecombineerd met een Workmaster-beladingsrobot en een palletsysteem van System 3R. Het werkstukmagazijn naast de machine biedt plaats aan zestien kleinere Dynafix- en vijfentwintig grotere Magnum-pallets, alle voorzien van identificatiechips. Het succes van deze oplossing leidde in 2011 tot de investering in tweede DMG-machine met dezelfde aantallen Dynafix- en Magnum-pallets. In 2014 volgde opnieuw een uitbreiding, ditmaal met een DMG Mori-bewerkingscentrum met vierentwintig Dynafix-pallets.

Deze drie productiecellen worden softwarematig aangestuurd door Workshopmanager/Cellmanager van System 3R. Alle bewerkingsgegevens zijn in een database opgeslagen. Het bewerkingsprogramma wordt via de identificatiechip van de pallet opgeroepen. Door standaardisatie werkt iedere machine met een vaste gereedschapset, aanvoer van buitenaf is niet nodig. Deze werkwijze, stelt VDL MPC, blijkt in de praktijk zeer efficiënt: de gemiddelde insteltijd blijft onder de vijftien minuten per order (gemiddeld zijn er tien à vijftien orders per etmaal). De mogelijkheid om zustergereedschappen bij slijtage of breuk in te zetten bevordert een ongestoorde productie. De uitwisselbaarheid van de drie machines vergemakkelijkt onderhoud zonder productieonderbreking en biedt maximale flexibiliteit bij de orderindeling, aldus VDL MPC. De modulaire opbouw van de Workshopmanager-software bood VDL MPC de mogelijkheid om een bescheiden begin met automatisering van de onderdelenproductie te beginnen en deze automatisering later geleidelijk verder uit te breiden.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.