VDL krijgt order voor 77 agv’s voor Rotterdamse haven

Alexander Pil
2 april 2021

VDL Groep blijft zijn positie in slimme mobiliteit versterken. VDL-onderdeel Automated Vehicles gaat vanaf het einde van dit jaar tot medio 2023 77 automatisch geleide voertuigen (agv’s) leveren aan Hutchison Ports ECT Rotterdam, een van de leidende en meest geavanceerde containerterminal-operators van Europa. Met de order zijn tientallen miljoenen euro’s gemoeid.

De VDL-agv’s gaan in de Rotterdamse haven autonoom en hybride-elektrisch 24 uur per dag containers vervoeren tussen de kade en de containeropslag. Foto: VDL

Dit is de derde grote order van agv’s die VDL aan ECT gaat leveren. In 2011 is de eerste order gegund. De eerdere leveringen bestonden destijds uit in totaal 85 agv’s. Die voertuigen hebben inmiddels per agv meer dan honderdduizend containers vervoerd. De basis voor de nieuwe order is gelegen in de ervaringen met de eerder geleverde voertuigen én het vertrouwen tussen de partijen dat in de afgelopen jaren verder is gegroeid. De nieuwe order betreft de vervanging van oudere, diesel aangedreven agv’s.

De volledig door VDL te ontwikkelen voertuigen gaan op de ECT Delta-terminal op de Maasvlakte, de grootste agv-terminal ter wereld, geheel autonoom én hybride-elektrisch 24 uur per dag containers vervoeren tussen de kade en de containeropslag. Deze agv’s zijn geluidsarm en verbruiken ruim de helft minder brandstof dan de voertuigen die ze gaan vervangen.

Een van de grote innovatiestappen die bij de nieuwe agv’s zal worden doorgevoerd, is de integratie van VDL’s eigen state of the art navigatiesysteem. Dit systeem is gebaseerd op een vergelijkbaar systeem dat ook door grote autofabrikanten wordt ingezet. Dit navigatieplatform zorgt voor een efficiëntere containeroverslag: doordat agv’s met elkaar kunnen communiceren, kunnen er – door dichter op elkaar te rijden en kortere wachttijden tussen ritten – meer containers per agv worden vervoerd. Een ander voordeel van de agv’s van VDL is dat de voertuigen, in tegenstelling tot andere containerhandlingvoertuigen, analoog aan een regulier wegvoertuig zijn ontworpen. Dat maakt het mogelijk dat voor de doorontwikkeling van de agv’s de marktontwikkelingen in de automotive kunnen worden gevolgd.