VDL koerst af op records van voor crisis

Nieke Roos
Leestijd: 2 minuten

De VDL Groep heeft het afgelopen jaar een geconsolideerde omzet geboekt van 1,3 miljard euro. Dat is 23 procent meer dan in 2009. De nettowinst kwam ruim drie keer hoger uit op bijna 77 miljoen euro. Hiermee is het afgelopen jaar het tweede beste uit de geschiedenis van de Eindhovense technologiegroep. Het aantal medewerkers nam met duizend toe tot 7126 ultimo 2010. VDL verwacht dat omzet en winst dit jaar verder zullen toenemen, tot respectievelijk 1,5 miljard en 85 miljoen euro – het recordniveau van 2007.

De goede resultaten van 2010 komen vooral voor rekening van de divisie toeleveringen, die haar inkomsten met 73 procent zag groeien naar 737 miljoen euro. Deze stijging dankt VDL voor het grootste deel aan de aantrekkende halfgeleiderindustrie, met ASML voorop – de Veldhovense lithogigant maakt ongeveer vijftien procent van de groepsomzet uit. Daarnaast waren automotive, ledverlichting en solar belangrijke aanjagers van de groei. De orderportefeuille is goed gevuld en duidelijk stijgende. Het resultaat was positief.

De busdivisie zit nog midden in de crisis. De inkomsten daalden het afgelopen jaar met tien procent naar 427 miljoen euro. Waar het aantal geleverde bussen steeg, met 28 procent naar 1430 eind 2010, daalde het aantal geleverde chassis, met negentien procent naar 980 stuks. Volgens VDL komt de omzet lager uit door een andere mix in de afgeleverde bussen. Het resultaat is licht negatief. Lichtpuntje is dat de orderportefeuille een stijgende lijn vertoont.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.