VDL heropent bod op Neways

Alexander Pil
31 mei 2021

VDL heeft zijn plannen om Neways over te nemen toch nog niet opgegeven. Na een eerdere afwijzing van de elektronicaspecialist stopte VDL de gesprekken. Donderdag maakte het Eindhovense industrieconcern bekend dat een openbaar bod gaat uitbrengen op alle uitgegeven en uitstaande aandelen in het kapitaal van Neways, ter waarde van 13 euro per aandeel. Neways houdt zich voorlopig op de vlakte en stelt in een perscommuniqué slechts dat ‘het in de media heeft kennisgenomen’ van VDL’s plannen.

VDL – zelf grootaandeelhouder van Neways – zegt dat ten minste 68,7 procent van de aandelen al akkoord is met het bod en dat diverse sleutelklanten positief hebben gereageerd op de overnameplannen. De geboden 13 euro is volgens VDL heel schappelijk omdat het 19 procent meer is dan de slotkoers de slotkoers van het aandeel op 29 april, toen de plannen voor de acquisitie openbaar werden.

Om een wettelijke uitkoopprocedure te kunnen starten, moet VDL 95 procent van de aandelen achter zich krijgen. Dat wordt een uitdaging omdat twee andere grote aandeelhouders – samen goed voor 8 procent – het VDL-bod vooralsnog hebben afgewezen.

VDL onderbouwt zijn wens om Neways in te lijven zo: ‘In toenemende mate is het succes met klanten van zowel VDL als Neways bepaald door de samenwerking tussen multidisciplinaire teams op het gebied van mechanica, elektronica en software. Hierbij zijn klanten nadrukkelijk op zoek naar partijen van significante omvang die eveneens alle competenties in huis hebben en deze gecombineerd kunnen aanbieden’, schrijft het. ‘VDL is vastbesloten hier verdere invulling aan te geven. Tegen deze achtergrond heeft VDL zich beraden op de mogelijkheid van een combinatie tussen VDL en Neways. De combinatie zou vanuit commercieel perspectief logisch zijn gezien de overlap in industrieën waarin VDL en Neways actief zijn en daarmee strategische mogelijkheden en groeikansen bieden voor Neways.’