VDL heeft wind in zeilen

Alexander Pil
24 mei 2016

De VDL Groep is 2016 goed begonnen. In het eerste kwartaal steeg de omzet met 22 procent naar 792 miljoen euro. Ook de orderportefeuille (exclusief Nedcar) is ten opzichte van eind eerste kwartaal 2015 flink opgelopen (van 634 naar 796 miljoen euro). In alle vier de divisies is er sprake van groei en het ziet ernaar uit dat 2016 voor VDL wederom een goed jaar wordt. De verwachting is dat de gecombineerde omzet boven de 3 miljard euro zal uitkomen. Dat schrijft het bedrijf in zijn jaarverslag over 2016.

Ook bij Nedcar zullen de productievolumes dit jaar naar verwachting aanzienlijk toenemen. Dit zal een forse groei van het personeelsbestand met zich meebrengen. Deze nieuwe medewerkers wil VDL voor het overgrote deel werven uit de doelgroep van uitkeringsgerechtigden. Voor hen wordt een specifiek opleidings- en proefplaatsingstraject ontwikkeld en aangeboden. Ook voor de langere termijn zijn de vooruitzichten op groei van de productieaantallen en de werkgelegenheid gunstig.

De orderportefeuille van de afdeling productieautomatiseringssystemen is bij de start van 2016 redelijk gevuld. De verwachtingen voor 2016 zijn gematigd positief. De automotivemarkt heeft te maken met een capaciteitsoverschot, waardoor de prijzen onder druk staan. Naast het behouden van de marktpositie in Europa zal de focus in 2016 vooral liggen op verdere groei in Azië en Amerika, onder meer door het opzetten van een eigen engineeringbureau in India en een eigen vestiging in Amerika. Daarnaast wordt SAP geïntroduceerd om bedrijfsprocessen efficiënter te laten verlopen.