VDL ETG versterkt band met Zwitsers researchinstituut
VDL Enabling Technologies Group (VDL ETG) gaat nauwer samenwerken met het Zwitserse Paul Scherrer Instituut en vestigt zich daarvoor op Park Innovaare, het bedrijvenpark naast de PSI-campus.
VDL ETG schurkt dichter aan tegen het Paul Scherrer Instituut, een researchinstituut waarmee het al tien jaar samenwerkt. VDL participeert bijvoorbeeld al langer in Advanced Accelerator Technologies, de commerciële tak van PSI die technologie op de markt brengt die op het instituut is ontwikkeld. In het verleden maakte VDL ETG Zwitserland in dat verband ultraprecisie prototype onderdelen in zuurstofvrij koper voor de deeltjesversneller van CERN in Zwitserland.

De stap onderstreept het toenemende belang van kennis voor VDL, dat met jaarlijks 170 miljoen euro (2022) al fors in r&d investeert. Willem van der Leegte schetste de trend ook bij de bespreking van de jaarcijfers, ontwikkeling staat bij VDL steeds hoger op de agenda. ‘Als je stopt met innoveren, dan ben je niet meer relevant in de toekomst en aangezien we in [een] aantal werelden zitten waar veel toekomst in zit, kun je daar alleen een positie creëren als je veel en goed innoveert’, aldus Van der Leegte. Een tiende van de 16.500 VDL-medewerkers is inmiddels ingenieur, het grootste deel daarvan (500) werkt bij ETG.
‘De nieuwste hightech ontwikkelingen vereisen nauwe samenwerking tussen onderzoek, ontwikkeling en productie’, schrijft PSI in een persbericht. ‘Het Nederlandse hightechbedrijf VDL ETG is van plan een langdurig strategisch partnerschap [met ons] op te bouwen. Een beslissende stap in deze richting is dat het bedrijf een pand heeft gehuurd in Park Innovaare, het innovatie-ecosysteem direct naast de PSI-campus. Park Innovaare zou een van de belangrijkste locaties van VDL ETG Technology and Development kunnen worden’, aldus PSI.

Het PSI is het grootste onderzoeksinstituut voor natuur- en ingenieurswetenschappen in Zwitserland. Hooftonderzoeksrichtingen zijn energie, klimaat, gezondheidsinnovatie en fysica. PSI ontwikkelt, bouwt en exploiteert complexe grote onderzoeksfaciliteiten en heeft een jaarbudget van 400 miljoen euro. Er werken 2200 mensen en het instituut ontvangt daarnaast elk jaar 2500 wetenschappers uit Zwitserland en de rest van de wereld gebruik komen maken van de researchfaciliteiten zoals een synchrotron lichtbron, een vrije elektronlaser, een neutronenbron, een muonbron en de Zwitserse onderzoeksinfrastructuur voor deeltjesfysica CHRISP. Dat laatste is belangrijk voor materiaalonderzoek en relevant voor onder meer semicon.
‘Partnerschappen met onderzoeksinstellingen zijn essentieel in snelgroeiende technologiemarkten’, zegt Geert Jakobs, directeur van VDL ETG. ‘We investeren in de relevante netwerken en technologieën.’ Volgens Jakobs heeft PSI diepgaande kennis van onderwerpen die cruciaal zijn voor de halfgeleidermarkt.
Bij VDL ETG Switzerland AG werken 180 medewerkers. De dochter richt zich op systeemintegratie van precisiecomponenten, mechatronische systemen en complete modules. Specialiteiten zijn onder meer ultra-precisie draaien, vacuüm solderen en reiniging.