VDL en Bosman Van Zaal brengen bladkniprobot komkommers naar markt

Alexander Pil
14 september 2021

De VDL Groep en Bosman Van Zaal uit Aalsmeer bundelen hun krachten voor de marktintroductie van de Cropteq-bladkniprobot, een innovatief systeem dat binnen afzienbare tijd beschikbaar komt voor komkommerkwekers. Deze robot richt zich in eerste instantie op het arbeidsintensieve bladknippen voor komkommerplanten, maar wordt in de komende jaren doorontwikkeld voor andere teelten en meer autonome toepassingen.

Marco Braam (l) van Bosman Van Zaal, Harrie Schonewille (m) van VDL-ETG en Arnoud Bolten (r) van Greenpeak-IT zetten hun schouders onder de doorontwikkeling van de Cropteq-bladkniprobot.

Naast het delen van kennis en kunde richt de samenwerking zich op het beter toepassen en gebruiken van data en robotisering in de hogedraadteelt. Bij VDL worden verschillende systemen ontwikkeld die betrekking hebben op autonoom telen. De gedeelde missie, kennis en het netwerk van VDL en Bosman Van Zaal komen samen in de vorm van Greenpeak-IT, een zusterorganisatie van de Aalsmeerse tuinbouwspecialist, die ook de verkoop en de installatie van de nieuwe kniprobot voor haar rekening neemt. Greenpeak-IT is voortgekomen uit een onderzoeksproject van Bosman Van Zaal en is vanwege hoge verwachtingen in december 2020 voortgezet als een zelfstandige entiteit met specifieke kennis van energiezuinige en autonome teelten.