VDL bouwt terreinwagens Defensie voor Mercedes-Benz

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

VDL Bus Chassis, onderdeel van VDL Groep, gaat in opdracht van Mercedes-Benz Cars Nederland ruim vijfhonderd voertuigen opbouwen die door Defensie zullen worden ingezet. VDL neemt tussen 2021 en 2023 de complete voertuigspecifieke aanpassingen voor zijn rekening. Tot 2020 zullen er prototypes worden ontwikkeld, gebouwd en getest. Met de order is een bedrag van tientallen miljoenen euro’s gemoeid. Mogelijk krijgt VDL in een later stadium de opdracht om nog eens ruim vijfhonderd voertuigen op te bouwen.

Het gaat om voertuigen die geschikt zijn voor transport per helikopter. De terreinwagens zullen worden uitgevoerd in drie hoofdvarianten (een infanterievoertuig, een ambulanceversie en een versie bestemd voor logistieke doeleinden). Daarnaast gaat het om diverse subvarianten voor verschillende eenheden van de luchtmobiele brigade.

Mercedes kiest voor het concept van een zogeheten ‘rolling chassis’. Dat houdt in dat een rijdend chassis met motor, aandrijflijn, wielen en een dashboard wordt aangeleverd waarna VDL de voertuigen uitrust met een rolkooi, stoelen, radio- en communicatiesystemen, opbergmogelijkheden voor de uitrusting van militairen en modulaire pakketten die inzittenden bescherming bieden. Daarnaast draagt VDL mede zorg voor de uitvoering van een meerjarig onderhoudscontract.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.