VDL blaast robotvoetbalteam nieuw leven in

Leestijd: 5 minuten

Medewerkers van Philips CFT sleutelden al in 1999 aan robotvoetballers. De ontwikkeling heeft even stilgestaan, maar onder de naam VDL Robot Sports pakken techneuten van VDL ETG en andere bedrijven uit de regio het hobbyproject weer op. Robocup 2014 in Brazilië is het eerste doel.

Het afgelopen jaar heeft iedereen in Nederland kennis kunnen nemen van robotvoetbal, via de uitstekend georganiseerde en drukbezochte wereldkampioenschappen Robocup in Eindhoven. Er was veel aandacht in de diverse media. Aan hen die het evenement zelf hebben bezocht, of via tv of internet hebben gevolgd, hoeven we niet meer uit te leggen hoe enerverend een voetbalwedstrijd met robots kan zijn.

In 1999 werd binnen Philips, in wat toen nog het Centrum voor Fabricagetechnieken (CFT) heette, het initiatief genomen om deel te nemen aan wat officieel Robot World Cup Initiative heet – Robocup in het kort. Een einddoel is om in ruwweg vijftig jaar een dergelijke innovatie te realiseren in robotica en artificiële intelligentie dat een robotteam een voetbalwedstrijd kan winnen van de menselijke wereldkampioen. De afdeling mechatronica werkte veel met industriële robots en het aspect van collaborative autonomous agents sprak tot de verbeelding in relatie tot besturingsconcepten voor toekomstige machines. Voor de technici van CFT was het niet moeilijk om enthousiast te worden voor robotvoetbal.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.