Variass krijgt financiële boost Gimv

Alexander Pil
24 mei 2022

Gimv verwerft een meerderheidsbelang in Variass, een leidende partner van internationale oem’s voor de ontwikkeling en productie van elektronische en mechatronische systemen. Met deze transactie verstevigt Gimv zijn positie in de groeiende markt voor elektronische producten, waarin zij sinds 2020 actief is met Applied Micro Electronics (AME). Financiële details over de deal zijn niet bekendgemaakt.

Foto: Variass

Variass uit Veendam is in 1989 ontstaan en heeft zich sindsdien onder leiding van Henk Smid ontwikkeld tot een toonaangevende leverancier van technisch hoogwaardige elektronicaoplossingen. Het bedrijf richt zich op het high-mix, low-volume, high-complexity-segment en ontzorgt klanten op het gebied van productontwikkeling, industrialisatie, (serie)productie, logistiek en lifecyclemanagement. Variass is partner voor een veertigtal oem-klanten in medische en industriële sectoren en defensie & security. Het bedrijf heeft ongeveer 140 medewerkers en realiseert een omzet van zo’n 45 miljoen euro.

Door de toenemende elektrificatie van de samenleving zal de vraag naar elektronische modules en producten sterk toenemen. Door de expertise om ontwikkeling en productie te combineren en te integreren is Variass, net als AME, goed gepositioneerd om oplossingen te vinden voor de complexe uitdagingen van zijn klanten. Met de ondersteuning van Gimv, en een wederzijds strategisch-operationele samenwerking met AME, wil Variass een substantiële groeiversnelling realiseren en de toegevoegde waarde voor klanten verder vergroten. De complementariteit tussen beide bedrijven rond technologie en productiecapaciteiten is daarbij een belangrijke component.

Variass-directeur Henk Smid verklaart: ‘Gimv is voor ons de juiste partner naar een succesvolle toekomst door onze strategie en bedrijfsvoering te onderschrijven. Het is een prachtige kans om onze positie te versterken door de samenwerking met AME aan te gaan en gelijktijdig de continuïteit van Variass in eigenaarschap te borgen. We zijn sterk complementair aan elkaar en werken met hetzelfde productieplatform waardoor we in een sterk veranderende markt vanuit meerdere locaties onze klanten een nog een betere continuïteit kunnen bieden.’

Boris Wirtz, partner Gimv Smart Industries, geeft aan: ‘We zijn erg onder de indruk van de mooie ontwikkeling die Variass heeft doorgemaakt en de langdurige partnerships die de onderneming heeft opgebouwd met haar klanten. Onder leiding van Henk en zijn focus op continue verbetering is er een volwassen organisatie ontstaan met een sterke focus op financiële en operationele efficiëntie door toepassing van slimme automatisering en robotisering. We zijn blij dat we met Variass onze positie in de elektronicamarkt verder kunnen verstevigen en kijken er naar uit om door gerichte samenwerking de positie van Variass en AME en de toegevoegde waarde voor klanten verder te verbeteren.’

Deze nieuwe investering wordt onderdeel van het Smart Industries-platform van Gimv, gericht op bedrijven die B2B-producten en -diensten leveren, op basis van waardecreatie door innovatie en intelligente technologie.