Vanheede koopt eerste hybride vuilniswagen Volvo

Alexander Pil
Leestijd: 1 minuut

Afvalverwerker Vanheede Environment Group heeft de eerste hybride vuilnisauto in België in gebruik genomen. De perstruck is geen verkleinde versie van een normale vrachtwagen maar heeft een normale actieradius. Het is de bedoeling dat hij dagelijks bij zo‘n vijftig industriële klanten in Zuidwest-Vlaanderen papier en karton gaat afhalen. De truck wordt volledig geproduceerd bij Volvo in Genk.

De hybride vuilniswagen is een samenwerking van Vanheede met Volvo Trucks en opbouwspecialist Geesinknorba. Na jaren onderzoek maakt Volvo de parallelle hybride aandrijving productierijp. Hierbij wordt tijdens het afremmen van het voertuig de remenergie opgeslagen in lithiumionbatterijen. Daarna gebruikt de elektrische motor deze energie om bij vertrek en bij acceleratie de dieselmotor te vervangen of te assisteren. Gecombineerd met een start- en stopfunctie resulteert dit in een transportoplossing met een lagere uitstoot. Doelstelling van Vanheede is om de CO2-uitstoot met 30 procent terug te brengen. Het persen van afval gaat volledig elektrisch dankzij de plug-inopbouw van Geesinknorba. De energie hiervoor komt van het stortgas uit de stortplaats in Roeselare. Iedere nacht zal het voertuig daar worden opgeladen met groene energie.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.