Vanderlande mechaniseert distributiecentrum Udea

Alexander Pil
10 april 2018

Udea, de biologische groothandel achter onder meer de Ekoplaza-supermarkten, heeft Vanderlande geselecteerd voor de mechanisatie van zijn nieuwe distributiecentrum. Het bedrijf heeft op dit moment nog twee distributiecentra omdat de vers- en droogwaren apart zijn ondergebracht. In 2019 zal dit allemaal zijn gecentreerd op één nieuwe locatie op het Foodpark te Veghel. De nieuwbouw waarmee in juni 2018 wordt gestart, geeft Udea de kans om al zijn processen te heroverwegen. Deze nieuwe inzichten, mogelijkheden en uitdagingen ontstonden toen buurman Vanderlande aangaf een interessante businesscase te zien.

Een optimale mechanisatie van het nieuwe distributiecentrum zorgt voor het ontstaan van een Omni-channel DC, waarmee zowel winkelbelevering van de supermarktketen Ekoplaza alsmede e-commerce-orders voor consumenten worden verwerkt. Hierbij is een grote diversiteit in productstromen, waaronder droge kruidenierswaren, zuivel, gekoelde, verse en diepvriesproducten.

In het Veghelse distributiecentrum gebruikt Vanderlande zijn flexibele shuttleoplossing Adapto. Hiermee kan Udea meer omzet per vierkante meter realiseren en is de footprint van het nieuwe magazijn aanzienlijk kleiner dan aanvankelijk werd gedacht. Daarnaast wordt het pickproces voorzien van Smart Item Robotics. Met deze cobottechnologie zal Udea voornamelijk persoonlijke verzorgings- en cosmetica-producten gaan picken voor consumenten.