Vanderlande mag Noorse luchthaven automatiseren

Tom Cassauwers
Leestijd: 1 minuut

Het Nederlandse bedrijf Vanderlande zal samen met de Noorse luchthaven-operator Avinor de ‘last-mile’ van bagageafhandeling verder automatiseren. Delen van dat proces zijn nog steeds arbeidsintensief, iets waar Vanderlande een einde aan moet maken.

Het FLEET-Batch-systeem voor het transporteren van luchtvrachtcontainers. Een van de twee systemen die Vanderlande op de luchthaven van Oslo zal testen.

Het project komt er via een subsidie van het Noorse innovatie-agentschap Innovation Norway. Zij zetten 1,3 miljoen euro opzij om de automatisering van Noorse luchthavens te verbeteren. Avinor koos Vanderlande als technologieleverancier via een tenderprocedure.

Specifiek moet Vanderlande bagage van het Baggage Handling System(BHS) naar kleine containers krijgen, die op hun beurt in het vliegtuig gaan. Nu nemen arbeiders de reistassen nog met de hand van de band en plaatsen ze die in de containers. Volgens Avinor zijn 50% van de bagageafhandelingskosten het gevolg van dit soort arbeidsintensieve processen.

Vanderlande moet nu de nodige technologie ontwikkelen in haar testcentrum in Veghel. Vanaf september 2024 zal er een drie maanden durende test uitgevoerd worden op de luchthaven van Oslo.