Van Otterloo kwart efficiënter door overstap op 3D

Martine Croll is freelance auteur.

Leestijd: 6 minuten

Bij de ontwikkeling van zijn apparatuur gebruikt Machinefabriek Van Otterloo al enige jaren het 2D-tekenprogramma ME10. Toen het Zwijndrechtse bedrijf de opdracht kreeg een volledig geautomatiseerde profileermachine te ontwerpen die een scala aan profielen kan vormen, schoot dat pakket tekort. Het 3D-programma Creo Elements/Direct Modeling van PTC bood uitkomst.

Machinefabriek Van Otterloo ontwerpt en produceert profileermachines die plat staal-, aluminium- of rvs-band in stappen vervormen tot een profiel. Een volledige profileerlijn kan tot 65 meter lang zijn en bestaat uit meerdere systemen die ieder een deel van het proces voor hun rekening nemen. Het hart van de lijn is de rolvormmachine. Hierin wordt de band langs een aantal stalen vormrollen gevoerd en verbogen tot het gewenste profiel. Van Otterloo ontwerpt en bouwt alle machines binnenshuis modulair en conform klanteisen.

Voor het ontwerp gebruikten de engineers van Van Otterloo sinds jaar en dag het 2D-tekenprogramma ME10. Totdat er een klant kwam met een opdracht voor een volledig geautomatiseerde machine die een zo breed mogelijk spectrum aan profielen kan vormen. Het werken in 2D bleek toen ondoenlijk. Met name de optimaal plaatsing van cruciale bewegende onderdelen zorgde voor veel hoofdbrekens.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.