Van ondernemer van het jaar naar faillissement

Annet Veenstra is press officer bij Innovationquarter

Leestijd: 8 minuten

In 2019 werd ze Ingenieur van het Jaar, een paar maanden later ging ze failliet. Dat je bij de dag moet leven leerde Maja Rudinac al als opgroeiend kind in Servië. Vanuit dat besef vocht ze vorig jaar met alle kracht voor haar innovatie: zorgrobot Lea. Alle seinen stonden op groen, iedereen was weg van het product, en toch haalde de innovatie het niet. In gesprek met Rudinac blikt Innovationquarter, een van de investeerders, terug. Waar ging het mis?

Het was de zomer van 1990. Warm, ontspannen, ze voelde zich een gelukkig kind. Haar ouders hadden plannen gemaakt voor die zomer. Een lange vakantie, met het gezin. Ze besloten de reis een paar maanden uit te stellen. Dan zou dochter Maja Rudinac iets groter zijn en er meer van meekrijgen. Zelf hadden ze dan ook wat langer vrij van werk. Het werd een paar maanden later. En toen brak de Joegoslavische burgeroorlog uit. ‘We hebben die vakantie nooit meer gemaakt. Op dat moment leerde ik als kind de les: vandaag heb je je kans. Pak hem. Je weet niet wat er morgen gebeurt. Vandaag is de dag waarop je een verschil kunt maken in deze wereld’, kijkt Rudinac terug.

Rudinac volgt haar studie in Servië, elektrotechniek met een specialisatie in AI, en wordt daarna gevraagd voor een promotieplek aan de TU Delft in het robotica-instituut bij professor Pieter Jonker. Samen met Jonker begint ze in 2015 de startup Robot Care Systems en ontwikkelt ze zorgrobot Lea. Lea ondersteunt patiënten die lijden aan Parkinson, om weer te lopen, te dansen en van het leven te genieten. De robot voelt aan wanneer de patiënt stokt in zijn pas (een zogenaamde freeze), remt automatisch wanneer de patiënt te ver voorover helt, houdt afspraken bij en begeleidt de gebruiker bij zijn fysioprogramma.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen