Van de Sanden directeur Fom-instituut voor plasmafysica

Leestijd: 1 minuut

TUE-hoogleraar Richard van de Sanden volgt per 1 januari 2011 Aart Kleyn op als directeur van het Fom-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen. Kleyn aanvaardde deze zomer een positie aan de Universiteit van Amsterdam en verhuist niet met de onderzoeksorganisatie mee naar de Eindhovense campus. Van de Sanden gaat dat proces overzien, net als de gelijktijdige omvorming tot een nationaal onderzoeksinstituut voor fundamenteel energieonderzoek. Daartoe moet een nieuwe onderzoeksagenda worden ontwikkeld.

Van de Sanden is sinds 2000 hoogleraar en groepsleider van de Plasma & Materials Processing groep in Eindhoven. Hij richt zich in het bijzonder op de analyse van de fysisch-chemische processen die een rol spelen bij plasmadepositie: de afzetting en modificatie van dunne films door plasma‘s. Deze technologieën kunnen worden toegepast in de productie van onder andere zonnecellen, optische coatings, en andere halfgeleiderapplicaties als microbatterijen en condensators. Van de Sanden zoekt actief de samenwerking met het bedrijfsleven. Vorig jaar kreeg hij daarvoor de eerste Fom Valorisatie Prijs.

De transformatie en relocatie van Fom Rijnhuizen past in een breder initiatief om in Eindhoven internationaal toonaangevend energieonderzoek te vestigen. De universiteit gaf eerder dit jaar het startschot voor het Eindhoven Energy Institute, waarmee de Fom-tak nauw zal samenwerken.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.