Valorisatiesubsidies voor robotvogels, energieoogsters en meer

Pieter Edelman
6 januari 2014

Technologiestichting STW kent in de najaarsronde van haar valorisation grants zeven fase-2-subsidies toe, die onderzoekers met maximaal twee ton helpen bij de commercialisering van een ontwikkeling. De grote winnaar is Just Herder, die zowel vanuit zijn mechatronicaleerstoel in Delft als zijn roboticaleerstoel in Twente een subsidie in de wacht sleept. De eerste gaat om een mechanische energieoogster, de tweede betreft robots die zichzelf via kabels over grote oppervlakten kunnen bewegen, bijvoorbeeld voor schoonmaakwerkzaamheden.

De UT is goed voor nog drie andere fase-2-grants. Stefano Stramigioli krijgt een subsidie voor zijn Clear Flight Solutions, dat robotische slechtvalken en zeearenden ontwikkelt om vogels te verjagen die overlast veroorzaken, bijvoorbeeld bij vliegvelden. Frieder Mugele krijgt een subsidie voor zijn Emaldi-techniek om electrowetting in te zetten bij het prepareren van monsters voor massaspectrometrie. En Wim Korevaar ontvangt een grant voor zijn bedrijf Structweb, dat technologie ontwikkelt om informatie te structureren en toegankelijk te maken. Verder gaat er een fase-2-subsidie naar Nick Ramsey van het UMC Utrecht voor de Braincarta-software om fMRI-beelden te analyseren, en naar Wim Back van de Universiteit Utrecht voor analysemethoden voor de voortbeweging van paarden.

Naast de fase-2-subsidies zijn er ook vijftien fase-1-grants van maximaal 25 duizend euro, waarmee een haalbaarheidsstudie naar het opstarten van een spin-off uitgevoerd kan worden. Vijf hiervan zijn bestemd voor d e TU Delft, de TU Eindhoven en het Radboud UMC ontvangen er elk twee, en het UMC Utrecht, de UvA, de Universiteit Twente, de Universiteit Utrecht, de Radboud Universiteit en Astron ontvangen er elk één.