UvA-spinoff maakt confocale microscopie plug-and-play

Alexander Pil
Leestijd: 5 minuten

Met confocale microscopen kun je driedimensionale beelden maken. De apparaten zijn echter schreeuwend duur. Het Amsterdamse Confocal.nl heeft de techniek gevangen in een box die onderzoekers tussen een normale microscoop en een camera kunnen zetten. Daarmee krijgen ze een confocale microscoop voor een fractie van de prijs. En de UvA-spinoff verhoogt de resolutie ook nog van 250 naar 170 nanometer.

Een microscoop is een van de belangrijkste tools in de gereedschapskist van veel biowetenschappers. Een probleem is dat de resolutie beperkt is. De apparaten hebben een fysische grens die wordt bepaald door de wet van Abbe: je kunt geen details zien die kleiner zijn dan de helft van de golflengte van het licht. Er bestaan echter verschillende trucs om een klein stapje verder te gaan.

Een van de opties is confocale microscopie. Het idee voor deze superresolutietechniek stamt al uit de jaren zestig. De benodigde lasers en computers waren toen echter nog niet krachtig genoeg, waardoor het pas in de jaren tachtig echt van de grond kwam. Dat gebeurde onder meer op het lab van Fred Brakenhoff aan de Universiteit van Amsterdam.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.