Utrecht hoogst genoteerde Nederlandse universiteit in Shanghai Ranking

Collin Arocho
Leestijd: 1 minuut

De Shanghai Ranking 2021 is uit, en dit jaar haalden slechts drie Nederlandse universiteiten de top 100. Utrecht kwam opnieuw als beste uit de bus in Nederland, op de 50e plaats in de wereld, drie plaatsen hoger dan vorig jaar. Op de lijst staan ​​ook de Rijksuniversiteit Groningen op 64 (vier plaatsen hoger dan vorig jaar) en de Universiteit Leiden op 83, een daling van 3. De Erasmus Universiteit in Rotterdam viel dit jaar uit de top 100. Wereldwijd zijn het de Amerikaanse universiteiten Harvard en Stanford op plaats een en twee, en de Engelse Universiteit van Cambridge op plaats drie.

De Shanghai Ranking is volledig gebaseerd op wetenschappelijke criteria, zoals het aantal onderzoekers en alumni van elke universiteit dat een Nobelprijs of Field Medal heeft gewonnen. Het omvat ook het aantal publicaties in de gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften Science en Nature en het aantal goed geciteerde wetenschappers. Onderwijscriteria zoals onderwijsfaciliteiten en -scores worden genegeerd.

Dit artikel is exclusief voor premium leden van High-Tech Systems Magazine. Al premium lid? Log dan in. Nog geen premium lid? Neem dan een premium lidmaatschap en geniet van alle voordelen.

Inloggen

Problemen met inloggen? Bel dan (tijdens kantooruren) naar 024 350 3532 of stuur een e-mail naar info@techwatch.nl.